Zapálené ďasná

Toto bol akútny prípad, ktorý sa riešil cez email. Emailové prípady sú vždy trochu riskantné, keďže opis nemusí úplne zodpovedať skutočnosti a mnohí pacienti nie sú zvyknutí všímať si na svojom stave to, čo je pre homeopatické predpisovanie podstatné a tak sa môže stať, že ani pri najlepšej vôli nie je možné dojsť k správnemu lieku. To je však do veľkej miery aj chyba homeopata - ten totiž nemá predpisovať žiaden liek, pokiaľ nemá dojem, že má dostatok informácií. Keď ich nemá, má klásť správne otázky, ktoré ho dovedú do cieľa.

"...
Posielam Vam opis problému mamičky.

Takže problém s paradentózou objavila asi pred 4 rokmi.
Teraz jej tam vznikol zápal a infekcia. Zistila to v piatok /23.01/ a to tak , ze pri nasadení protézy ju to bolelo a tlačila ju protéza; od piatku stále cíti takú pulzáciu v ďasnách okolo očného zubu, ako keď vám bije srdce, ako keby srdce bilo v ďasnách, má to tam tmavočervené a krváca to len pri umývaní zubov.

Asi dva dni t.j. cez víkend sa zobudí okolo 3-4 v noci na bolesť hlavy /oblasť čela/, pocit na zvracanie, ktorý cez deň ustúpi, ale stále je tam prítomná malá bolesť v hlave počas celého dňa, ale nie taká ako nad ránom, pocit na zvracanie tiež doobeda ustúpi, je teda iba nadránom, ale bolia ju uzliny na boku krku počas celého dňa.

Vyplachovala si ústa tea tree olejom a repíkom - uľavilo sa jej, bolesť aj pulzácia ustúpila asi na hodinu, ale potom sa to vráti, aj podnebie ju bolelo na dotyk jazyka, ale po kloktaní a vypláchnutí ju to prešlo.

Dnes ráno bola u zubára, ktorý jej to vyčistil, mala pocit ako keby tam mala nejaký hnis a lekár jej to vyčistil, ale samovoľne žiadny hnis nevyteká. Predpísal jej antibiotikum DALACIN C.

Pocit únavy, zimy, teplotu nemá.
..."

Zrepertorizoval som to takto:

Repertorizácia
Najlepšie zjavne vyzerá Nux-v, až na to, že pulzovanie v ďasnách má len stupeň 1. Na druhé miesto by som dal Sepiu a potom Mercurius (podľa Boeninghausena, Sulphur nemá až takú afinitu k ďasnám, zatiaľ čo spomínané lieky áno). Moja odpoveď bola:

"Dobrý deň,

z toho, čo ste popísali, najlepšie vyzerá liek NUX VOMICA (pokrýva všetky príznaky, ktoré ste napísali), na druhé miesto by som dal liek SEPIA (keby ten prvý za nejaké dva-tri dni nejako výrazne nezabral).

Takže kúpte NUX VOMICA 30 CH a nech ho užíva 5x denne. Ak do troch dní žiadna zmena, tak skúsiť to isté s liekom SEPIA. Keby sa príznaky medzitým zmenili, treba zavolať a nedávať Sepiu.

Liek treba pripraviť a užívať takto:

1. Na začiatku rozpustiť TRI guličky v pollitrovej umelej fľaške naplnenej do cca 3 dcl čistou vodou (napr. nejaká stolová voda alebo minerálka bez bubliniek). Liek sa bude dávkovat už len z tejto fľašky. Fľašku treba skladovat v chladničke a označiť ju, že sa jedná o liek, aby z toho nikto iný nepil.

2. Pred užitím 3-5x udrieť o niečo tvrdé (tým sa vždy mierne zvýši potencia lieku).

3. Odpiť za hlt. Fľašku s liekom odložiť do chladničky. Aspoň 10 minút pred a po nič nejesť a nepiť.

Pri ďalšej dávke postupovať od bodu 2. ..."

Po pár dňoch prišla odpoveď:

"...
Chcem Vás informovať o vývoji maminho stavu. V utorok začala brať homeo, nastala veľká úľava, bolesť aj pulzácia ustúpili a dnes už vôbec nemá žiadnu bolesť, dokonca na miestach kde bol zápal /očný zub/ jej pri umývaní zubov vôbec nekrváca (!), čo sa predtým nestávalo. Trochu krváca na iných miestach, ale tam kde bol zápal, teraz nie.
...
ATB nebrala, stav po homeo sa veľmi rýchlo zlepšil, dalo by sa povedať, že ešte v ten deň, ako ho začala užívať.
..."

S liekmi podávanými vo vode, podľa 5. vydania Organonu, mám veľmi dobré skúsenosti a vrele odporúčam tento spôsob namiesto tzv. suchej dávky (len guličky). Účinok sa zdá byť rýchlejší, veľkosť dávky sa dá lepšie regulovať (pacient si odpije viac alebo menej) a prechádza sa tak prudkým zhoršeniam, ktoré pacienti príliš neobľubujú.

Peter Bezemek
21.7.2009

Homeopatia je systém liečby založený na princípe zákona podobnosti, používania liekov, ktorých účinok bol otestovaný na zdravých ľuďoch a podávania jediného lieku v jednom čase.
Pokiaľ sa chcete liečiť homeopaticky, navštívte našu stránku www.homeopath.eu